“Positiv psykologi er egentlig bare psykologi om det at have det godt og det at fungere godt. Det vil sige, at man ikke fokuserer på sygdom og lidelse, men på hvad der gør livet værd at leve, og hvad det er der sker, når vi er engagerede, når vi er aktive og tager initiativer, og når vi kæmper med stof med optimisme og troen på, at det nok skal lykkes”. Sådan forklarer Hans Henrik Knoop, Lektor på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole, i radioudsendelse på P1, meget enkelt hvad positiv psykologi er.
Men hvorfor er det nødvendigt at sætte særskilt fokus på det? Hans Henrik Knoop forklarer, at psykologien har været tilbøjelig til at rette sig ekstraordinært mod det dysfungerende, fordi vores velfærdssystem ikke er særlig godt indrettet på forebyggelse af psykologiske forhold, men først og fremmest på behandling og helbredelse af psykologiske problemer. Dvs. at ca. 90 % af midlerne indenfor det psykologiske fagområde bruges til forskning og udvikling indenfor sindslidelse og kun 10 % til forebyggelse.
Hør om hvordan man kan forebygge, og hvad positiv psykologi kan bidrage med i skolen og på arbejdspladsen i ’Faglitteratur på P1’.